Sesli: Kdz. Ereğli'ye ihanet, destek verenler haindir

Sesli: Kdz. Ereğli'ye ihanet, destek verenler haindir

Sesli: Kdz. Ereğli'ye ihanet, destek verenler haindir
07 Eylül 2023 - 11:01


Kdz. Ereğli Belediyesi önceki dönem başkanlarından Murat Sesli, Erdemir’in bulunduğu alanın özel endüstri bölgesi ilan edilmesinin Kdz. Ereğli’ye yapılacak en büyük ihanet olduğunu söyleyerek OYAK yöneticilerini tutum ve davranışlarından dolayı eleştirdi.

Kdz. Ereğli Belediyesi önceki dönem başkanlarından Murat Sesli Erdemir’in bulunduğu 4,5 milyon metre karelik alanın özel endüstri bölgesi ilan edilmesi yönündeki girişimlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Böyle bir kararın Kdz. Ereğli’ye en büyük ihanet, karara destek verenlerinde Kdz. Ereğli haini olduğunu belirten Sesli, açıklamasında OYAK yöneticilerini eleştirdi. Başkan Sesli konuşmasında şu sözlere yer verdi: “ERDEMİR’in özel endüstri bölgesi ilan edilmesi Kdz. Ereğli’ye yapılacak en büyük ihanettir. Erdemir’in özel endüstri bölgesi ilan edilmesine destek veren varsa en büyük Kdz. Ereğli hainidir. Erdemir’in endüstri bölgesi olmasına karşı çıkmamız bizim Erdemir’e karşı olduğumuz anlamına gelmesin. Erdemir ile Ereğli et ve tırnak gibidir. Kdz. Ereğli Erdemir sayesinde büyümüş ve gelişmiş, Erdemir’de Ereğli sayesinde büyümüş ve gelişmiştir. Erdemir’in büyümesinde Kdz. Ereğli’de ki her bireyin mutlaka bir emeği ve katkısı vardır. Bizim Erdemir sevgimiz ayrı, Erdemir’in endüstri bölgesine karşı olmamız ayrıdır.

“2025’te arsanın rayiç bedeli 20 milyar TL’yi geçecek”
Bilindiği üzere Erdemir 4,5 milyon metre kara bir alanda kuruludur. Bunun yaklaşık 2milyon metre karesi Erdemir’in tapulu alanı, 2,5 milyon metre karelik kısmıysa hazine arazidir. Erdemir bu hazine arazileri için her yıl devlete ecri misil bedeli ödemektedir. Erdemir endüstri bölgesi olduğunda bu ecri misil bedelini devlete ödemeyeceği gibi Kdz. Ereğli Belediyesi’ne ödediği emlak vergilerini de ödemeyecektir. Kdz. Ereğli Belediyesi’nin ilçe halkına hizmet için kullandığı en büyük gelir kaynaklarından biri olan emlak vergisinin yarısı Erdemir sahasında bulunan yapı stoklarından elde edilmektedir. Erdemir’in Özel Endüstri bölgesi İlan edilmesi durumunda bedelsiz bu arsaların sahibi olacaktır. Erdemir’in bedelsiz elde edeceği arsalar en düşük 2021 yılı rayiç bedeline göre bile hesaplandığında; 2.5 milyon metre kare x 3 bin TL=7.5 milyar TL gibi astronomik bir bedeldir. Bu rakam 2025 yılında güncellenecektir, 20 milyar TL’ye kadar çıkacaktır. Bu haliyle OYAK-ERDEMİR için büyük bir rant kapısıdır. Kdz. Ereğli’nin menfaati bunun neresinde?

“70 yaşındaki Fatma teyze öderken OYAK-Erdemir neden imtina ediyor?”
Kdz. Ereğli Belediyesi Erdemir’den emlak vergisi alamadığı durumda Kdz. Ereğli halkına hizmet edemez duruma gelecektir. 70 yaşındaki Fatma teyze 40 yıllık eski binasının emlak vergisini yatırmak için bastonuyla Belediyeye giderken, 58 yaşındaki OYAK-ERDEMİR’in Özel endüstri bölgesi kılıfı altında emlak vergisinden imtina etme çabası kabul edilemez. Yasalar gereği her Türk vatandaşı, arsasına bir yapı yapmak istediğinde imar durumu yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi için gerekli her türlü yükümlülüklerini yerine getirirken, ERDEMİR Özel endüstri bölgesi olması durumunda Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Ereğli halkına hizmet için kullanacağı ruhsat harcı, diğer vergi ve harçları ödemeyecektir.

“Erdemir özelleştikten sonra işçi maaşları düştü”
Dolayısıyla özel endüstri bölgesi olması durumunda OYAK-ERDEMİR büyük bir rant elde edecek, ancak Kdz. Ereğli’nin bundan hiçbir faydası olmayacaktır. Kaldı ki Erdemir özelleştiği günden bu yana özel endüstri bölgesi olmadan dahi başta Kdz. Ereğli tüccar, sanayici, nakliyeci ve ilçede kurulu bulunan yan sanayiye büyük zarar vermiştir. En basit işleri bile Kdz. Ereğli’den temin edebilecekken, başka illerden temin etme yoluna gitmiştir. Ayrıca özelleşmeden bu yana kaybeden sadece Kdz. Ereğli değil Erdemir işçisinin ücretleri de her geçen gün erimektedir. Daha bundan 2-3 yıl öncesine kadar ortalama 2 bin 500-4 bin dolar arasında maaş alan Erdemir işçisi bu gün neredeyse Bin dolar dahi alamayacak duruma gelmiştir.

“Fabrikada aynı iş yerinde aynı işi yapan işçilere farklı ücret”
OYAK yönetimi bu gün Erdemir işçisini ne EYT’den nede takas imkanından faydalandırmamaktadır. Özelleştikten sonra fabrikanın birçok alanında taşeronlaşmaya gitmiş ve kendi şirketleri olan OYPA ve diğer bağlı kuruluşlarındaki işçileri asgari ücretle çalışır hale getirmiş ve yıllardır Erdemir’e geçiş bekleyen OYPA işçilerinin umutlarını yıkmış ve haykırışlarına sessiz kalmıştır. Oysa fabrikada aynı iş yerinde aynı işi yapan OYPA personeliyle Erdemir personeli arasında büyük bir ücret farkı oluşturmuş ve iş barışına zarar vermiştir. Ayrıca Erdemir’e bugünden itibaren alınacak işçinin Ereğli ve köylerinden alınması birinci ve tek önceliğimizdir.

“OYAK büyüyor, Kdz. Ereğli küçülüyor”
OYAK son 20 yılın en büyük nema rekorunu kırarak toplam varlıklarını bir önceki yıla kıyasla %62 artırarak 480 milyar TL’ye yükseltmiştir. OYAK karlılığına kar katarak büyürken, küçülen ve fakirleşen Kdz. Ereğli ve Erdemir işçisi olmaya devam etmektedir. İşçisinin alın teri ve emeğiyle karına kar katan Erdemir’in işçisinin payı nerededir? Kdz. Ereğli halkı olarak OYAK-ERDEMİR’in Özel endüstri bölgesi ilan edilmesine destek vermemiz isteniyorsa. Mevcut ERDEMİR’e ait saha dışında, Ereğli yada Alaplı sınırları içinde belirlenecek bakir bölgede ilan edilmesi ve tesisler kurması, istihdamı arttırması durumunda Tüm gücümüzle yanında olacağız. OYAK gibi bir kuruluşun şerefli ve gurur duyduğumuz üyelerinin bütün bu olanlardan haberdar olduğunu kesinlikle sanmıyorum. Burada sorgulanması gereken OYAK adına hareket eden yönetiminde bulunan ve kendini kurumdan daha büyük gören kralcılar ve Ereğli üzerinde çevirdikleri oyunlar ve rant düzenleridir.”

Başkan Sesli, konuya ilişkin olarak bir sonraki açıklamasında Kdz. Ereğli ilçesinde sözde Erdemir’in özel endüstri bölgesi olmasına karşı çıkıyormuş gibi görünüp arka planda farklı pazarlıklar içerisinde olanların durumunu ele alacağını ifade etti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum