ZONGULDAK'TAN ÇIKTI

ZONGULDAK'TAN ÇIKTI

ZONGULDAK'TAN ÇIKTI
12 Ocak 2024 - 11:02
İŞTE O YAZI: 
Erkek şehri olarak bilinen Zonguldak'tan nice başarılı kadınlar çıkmıştı. İlk kadın matematik profesörü Selma Soysal veya Zonguldak'lı Fatma Mekik, 1935 yılında TBMM'de ilk kez görev alan 17 kadın milletvekilinin arasına girerek tarihte yerini aldı. Türkiye'nin ilk kadın büyükelçisi Filiz Dinçmen...

İlkleri yaşatanlar bunlarla sınırlı değildi. 

1945 yılında Edirne'de doğan Draşan Arda, 1960'lı yıllarda Zonguldak Kozlu Atatürk İlkokuluna öğretmen olarak atandı. Lise yıllarında , voleybol ve basketbola eğilen Arda, Zonguldak'ta öğretmenlik yaparken  ilginç bir karar aldı.  

Zonguldak'ta 5–26 Kasım 1967 tarihleri arasında , Tarık Yamaç'ın açtığı Futbol Hakemlik Kursunu  bitirerek hakemlik belgesini aldı. Yönettiği ilk karşılaşma Demirçelik Karabük ile Jandarma Gücü arasında oynanan Zonguldak bölgesel lig maçı idi. Bu maça yardımcı hakem olarak çıktı. Bu maçı şöyle anlatıyor.

“İlk maçım, Karabük Demirçelik ile Jandarmagücü arasında oynanan klasman yükselme karşılaşmasıydı. Ne kadar önemli bir karşılaşma olduğunu sonradan öğrendim.

 Nitekim heyecanım nedeniyle ilk yarı boyunca sağa sola koşmaktan başka bir şey yapamadım. Fakat maçın orta hakemi rahmetli Samim Arman, yan hakem olduğum bölüme sık sık gelip ‘Drahşan, iyi olacak’ diye beni cesaretlendirdi.

İkinci yarıda daha iyiydim.”
1968 yılında ilk kez orta hakem olarak  yönettiği maç, İstanbul Mithatpaşa Stadı'nda Galatasaray’ın unutulmaz ismi Ahmet Berman’ın 26 Haziran 1968 tarihli jübile maçı idi.

Fenerbahçe’nin yıldızları Selim Soydan, Ercan Aktuna ve Yılmaz Şen, Galatasaray forması ile sahaya çıkmaya hazırlanıyordu. Rakipleri Şöhretler Karması ise Can Bartu, Metin Oktay ve Lefter Küçükandonyadis gibi top sanatkarlarına sahipti. Gün boyu yağan yağmur, İstanbul seyircisini biraz durdursa da Mithatpaşa Stadı önemli günlerinden birine daha tanıklık edecekti. 20.30’daki karşılaşma öncesinde sahaya Ekrem Kurt’un yer aldığı Jokeyler ve Öztürk Serengil önderliğindeki artisler takımları çıktı. Bu mücadeleyi yönetecek hakem de en az onlar kadar ilgi çekiciydi: Türkiye’nin ilk kadın hakemi Drahşan Arda.
Daha önce 1985 yılında ilk Türk Kadın Hakem olarak Elmas Arabacı kabul edilmişti. 
Ancak, 13 Aralık 2018 tarihinde FIFA'dan gelen mektupta, dünyanın ilk kadın hakemi olarak kendisine ünvan verilmişti.

1972 yılında Almanya'ya yerleşen Drahşan Arda , Almanya'da 30 yıl hakemlik yapmış.

30 yılın ardından, bütün hakemlik malzemelerini fakir çocuklar yararına açık artırmaya çıkarmış,  Sonrasında, yedi yıl Bavyera Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nda görev yapmış.

Fotoğrafta sağ üst köşede, kurs hakemi Tarık Yamaç kendisine ders verirken arkada da Kömürspor flaması gözüküyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum