"TTK BECERİKSİZ YÖNETİCİLERİN ELİNDE"

"TTK BECERİKSİZ YÖNETİCİLERİN ELİNDE"

"TTK BECERİKSİZ YÖNETİCİLERİN ELİNDE"
07 Kasım 2022 - 15:39

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü nedeniyle bi rmesaj yayınladı.CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü nedeniyle bi rmesaj yayınladı.Mesajında, Amasra’da ve Kilimli’de  meydana gelen maden facialarına vurgu yapan CHP’li Demirtaş; “Taşkömürü bundan 193 yıl önce Zonguldak’ın ekonomisine can vermiştir. Bugün geldiğimiz noktada Zonguldak’ın işi, aşı olan kara elmasın, madencilerin hayatına mal olmasının tek sebebi, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayan, basiresitsiz, liyakatsiz yönetim anlayışıdır. 42 madencimizin acısı henüz çok tazeyken, geçtiğimiz gün Kilimli’de özel bir maden ocağında yine bir patlama meydana gelmiştir. 4 maden işçimizin yaralandığı patlamada, tek tesellimiz can kaybı yaşanmaması olmuştur ” dedi. 
 

Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti;

“Taş kömürü,1829 yılında Kdz.Ereğli'nin Kestaneci Köyünde Uzun Mehmet tarafından bulunmuştur. Yıllar içinde taş kömürü Zonguldak’ın ekonomisinin en önemli unsuru haline gelmiştir.1.5 milyar tonluk zengin rezervi ile Zonguldak Türkiye’nin tek ve en geniş taş kömürü havzasına sahiptir. Mili servetimiz olan taş kömürü yıllar içinde Türkiye ekonomisi açısından da önemli bir noktaya gelmiştir.Taş kömürü başta demir – çelik sektörü olmak üzere sanayinin lokomotifi olan pek çok alanda kullanılmaktadır. Bununla beraber dünyada patlak veren enerji krizi ile birlikte taş kömürünün önemi bir kat daha artmıştır. Bu nedenle de Türkiye’de taş kömür üretiminin arttırılması son derece büyük önem taşımaktadır. Zonguldak’taki taş kömürü rezervinin çıkarılmasında en önde gelen kurum Türkiye Taşkömürü Kurumu’dur. Türkiye Taşkömürü Kurumu, köklü geçmişi ile madencilik açısından çok ayrı bir önem taşımaktadır.Ancak ne yazık ki geçmişten bugüne aktarılan tecrübe ve birikim Ak Parti iktidarları döneminde yok edilmiştir. Kömür denildiğinde akla gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu maalesef bugün, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, günden güne işçi sayısının düştüğü, dolayısıyla üretim miktarının da sürekli azaldığı bir kurum haline gelmiştir. Kurum, liyakatsiz ve beceriksiz yöneticilerin elinde adeta çürümektedir."

" Ak Parti İktidara geldiğinde 15 bin 119 işçi olan kurumun bugün işçi sayısısı, bugün 7 bin 385’e düşmüştür. İşçi açıklarının iş güvenliğini tehdit ettiğini defalarca söylememize rağmen bu uyarılarımız dikkate alınmamış ve maalesef 14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Amasra Müessesi’nde bir maden faciası meydana gelmiş ve  maalesef 42 madencimiz hayatını kaybetmiştir. Bu acı olay bize, aslında öngörülebilir ve önlenebilir nitelikte olan iş kazaları konusunda Türkiye’de son 20 yılda ciddi bir geriye gidiş olduğunu bir kez daha göstermiştir. Madencilik dünyanın en zor ve en riskli işidir ancak maden kazaları asla kader değildir. Bugün yapılması gereken; işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini tam ve doğru bir şekilde almak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu yeniden yapılandırarak, işçi açıklarını gidermektir.
 

Bu duygu ve düşüncelerle, 8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü’nünde, başta Uzun Mehmet olmak üzere, yerin binlerce metre  altında iş ve ekmek için çalışırken hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum”


YORUMLAR

  • 0 Yorum