ROMANYA'DA "SARI SALTUK GÜNLERİ" KUTLANDI

ROMANYA’DA “SARI SALTUK GÜNLERİ” KUTLANDI

ROMANYA'DA "SARI SALTUK GÜNLERİ" KUTLANDI
23 Ekim 2022 - 13:27
UKİD Balkanlar Koordinatörü, Zonguldakspor eski Başkanı, İş insanı Sabit Danış Başkanlığında  Romanya’da en büyük Türk organizasyonu gerçekleşti. 
Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) tarafından bu yıl yine Romanya’da 10’cu defa düzenlenen “Sarı Saltuk Günleri” kutlamalarına 500’e aşkın Türk katıldı. 




Zonguldakspor eski Başkanı, Zonguldak’ın yetiştirdiği Romanya’da ki İş insanı ve UKİD Balkanlar Koordinatörü Sabit Danış’ın ettiği “Sarı Saltuk Günleri” muhteşem geçti. Sabit Danış’ın Koordinatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe Romanya’da ki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Füsun Aramaz, Romanya Maarif Okulları ve Romanya Müftülüğü tarafından düzenlenen organizasyona 500 aşkın Türk katıldı.


UKİD Balkanlar Koordinatörü Sabit Danış, Balkanlardaki Tür varlığının gerçek kimliklerini koruması adına on yıldır sürdürdükleri “Sarı Saltuk Günleri” organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Danış, etkinliğe katılan ve etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurumları ve Romanya’da ki Türk iş insanlarına teşekkür etti. 


SARI SALTUK NEDİR???

Sarı Saltuk Baba, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, M.S 1297/1298 Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civarında ki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm'ı tebliğ eden Alevî-Bektaşi şeyhi ve Türkmen bir Derviştir. Birçok kaynak tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin talebelerinden, Seyyid Mahmud Hayranî'nin müridi ve Alevî-Rufai tarikatının kurucusu olan Seyyid Ahmed Er Rufai'nin takipçisi olarak anılan Türkmen Alevî-Bektaşi inanç önderi.




Enc. of İslam’ın “Sarı Saltık Dede” maddesinin yazarı Franz Babinger, Sarı Saltık’a “Acem” denildiğine işaret eder.  Yaşamı ve kişiliği Efsanevî şahsiyet kimliğini daha yaşarken elde ettiği söylenmektedir. Hayatını anlatan Saltuk name destanı, bu 13. yüzyıl alpereninin savaşlarını ve çeşitli kerametlerini konu almaktadır. Hacı Bektaş-ı Veli'nin müritlerinden olan Sarı Saltuk'un Anadolu ve Balkanlarda çok sayıda türbesi bulunmaktadır. Bu türbelerin bazıları Müslümanların yanı sıra Hristiyan ahaliler için de ziyaret yeri konumundadır.


Saltuknâme’de Sarı Saltuk’un on iki mezarı olduğu belirtilmektedir. Sarı Saltuk, beylerin ve kralların mezarına sahip çıkmak isteyeceklerini söyleyerek her isteyene verilmek üzere birer tabut hazırlamalarını vasiyet etmiştir. En ünlü Sarı Saltuk türbesi, halkının 13. yüzyılda İslamiyet'e geçmesine önayak olduğu rivayet edilen İznik'te bulunmaktadır. Saltukname’nin çeşitli yerlerinde Sarı Saltuk'un yer altından şifalı sular çıkardığı anlatılmaktadır. Sarı Saltuk türbelerinden birisinin yer aldığı, Bosna-Hersek'te Blagay şehrinde bulunan Blagay Tekkesi'nin yanında Buna Nehri'nin kaynağı yer almaktadır.



 

Asıl mezarının Romanya'nın kuzeyinde Dobruca bölgesindeki Babadağ kasabasında olduğu sanılmaktadır. Kendisine bağlı Bektaşilerin yaşadığı Türkiye'de İznik'in yanı sıra Diyarbakır'da, Tunceli'de, Bor'da (Niğde), Rumeli Feneri'nde (İstanbul)[8] Babaeski'de, Manisa'nın Alaşehir ilçesinin Yeşilyurt kasabasında; Makedonya'da Ohri'de; Arnavutluk'ta; Bosna-Hersek'te Blagay'da türbeleri bulunmaktadır. Sarı Saltuk'un hayatını anlatan Saltukname Fatih Sultan Mehmed'in oğlu Şehzâde Cem'in (sonradan Cem Sultan ismiyle tarihe geçecektir) şehzadeliği esnasında verdiği talimat üzerine Ebu'l Hayr er-Rumi tarafından yedi senelik bir çalışma sonucunda Türk sözlü geleneğinden toplanarak 1480 yılında tamamlanmış ve kitaplaştırılmıştır.


Bu eserin bir başka ilginç noktası da, yazıya geçirilmiş ilk Nasreddin Hoca hikâyesini içermesidir. Saltukname yeni Türk harfleriyle tam metin olarak yayına Şükrü Halûk Akalın tarafından hazırlanmıştır. Bu çalışma 1987-1990 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üç cilt olarak yayımlanmıştır. Sarı Saltuk hakkında bilgi veren başka önemli kaynak da Evliya Çelebi'nin eseri Seyahatname’dir. Ayrıca, bazı tarih kitaplarinda da Sarı Saltuk ile ilgili çeşitli bilgiler bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak Yazıcıoğlu Ali'nin Tevârih-i Âl-i Selçuk adlı eseri sayılabilir. İslami rivayetlere göre Sarı Saltuk, Peygamber Muhammed'in, İmam Ali'nin ve Hacı Bektaş Velî'nin nesillerinden gelen Alevî (Seyyid / Şerif) Türkmen bir Alevî / Çelebî Türkmen "Er" olarak bilinir. Bu Er'in şeceresi bizzat Nakibü'l Eşraflık kayıtlarında ve Türkmen Alevî ocaklarındaki Alevî silsilesinde geçer. Sarı Saltuk soyunun bir kolu Tunceli ilinin Hozat ilçesinde diğer kolları ise günümüz Türkiye Cumhuriyet'in Baba İylâs Horasanî'nin Alevî-Türkmen ocaklarına ve Alevî Tekke, Dergah ve Cem Evi, yani mescitlere bağlı olan Çorum, Amasya, Tokat, Denizli, Yozgat, Sivas, Konya, Nevşehir (Hacıbektaş), Kayseri ve Tunceli gibi farklı şehirlerdeki bölgelerdedir. Burada Sarı Saltuk'un türbesi ve onun soyundan gelen Alevî (Seyyid / Şerif) Türkmenler bulunmaktadır. Bu aileler Sarısaltık, Akdoğan, Yurt, Yer, Kılıçaslan, gibi temsilcilere sahiptir.”



YORUMLAR

  • 0 Yorum