FEVKANİ RAPORU YAYINLADI

FEVKANİ RAPORU YAYINLADI

FEVKANİ RAPORU YAYINLADI
22 Eylül 2023 - 15:07
Zonguldak Nostalji Yüksel Yıldırım dikkat çekti

Sayın Zonguldaklılar ve Ülkemizin saygıdeğer vatandaşları;
Sizlere Zonguldak şehir merkezinin tam ortasında bulunan ve şehirde beş ayrı noktayı biri birine ulaşımını sağlayan sıradan bir köprü değil döneminin hatta bu günün mühendislik harikası olan bir köprüden (Viyadükten) bahsetmek istiyorum.
Köprü 1956 yılında Alman firması olan MAİG tarafından tamamlanmıştır. Köprünün Madenci heykeli önüne, Ulucami yönüne, İstasyon (Çaydamar) yönüne, Acılık yönüne ve Soğuksu istikametine olmak üzere beş ayrı noktaya ulaşım sağlanmaktadır.

Herhangi bir noktadan köprü üstüne çıkan bir kişi ya da araç herhangi bir kesintiye uğramadan diğer yönlerden herhangi bir noktaya ulaşma imkanına sahiptir. Bu özelliği sayesinde şehir içinde trafikteki bir aksaklıkta kolayca çözümler üretilebilinmektedir. Çünkü Zonguldak’ın iki ana caddesi bulunmakta olup fazlaca alternatifler mevcut değildir. 

Köprü (viyadük) sayesinde şehri ikiye bölen derenin karşı taraflarına kolayca ulaşım sağlanabilinmektedir. Köprü dönemin hatta günümüz şartlarına göre de üstün bir çelik konstrüsiyon olarak yapılmış ve 67 yıldır ilimize ve ülkemiz sanayisine hizmet vermiştir.

Köprüde kullanılan çelik malzeme özel bir ürün olup kolonların ve kirişlerin ek yerlerinde kaynak kullanılmamış sadece perçin kullanılarak birleşimler sağlanmıştır. Bu sayede ek yerlerinde birleştirme esnasında kaynak yapılması sırasında açığa çıkan yüksek ısıdan dolayı malzemenin özünde herhangi bir bozulma ve değişim meydana gelmemiştir. Bu nedenle çok uzun bir süre köprü hizmete devam etme imkanına sahip bulunmaktadır. 

Zonguldak fevkani köprüsü tıpkı Fransa’daki Eyfel Kulesi (1887-1889 yılları arasında 18.038 demir parça 2,5 milyon perçinle) gibi perçinlerle birleştirilerek inşa edilmiştir. 

Köprüde kullanılan çelik profillerin (I Profili) et kalınlıkları (t) yani putrellerin kalınlıkları 30 mm’dir. Köprüde (Viyadükte) ayak vazifesi gören kolonların en (b) 300 mm ve boyları (d) da 500-1.000 mm arasında değişmektedir. Kullanılan malzemenin en ve boy ölçüleri viyadük ayakları arası mesafe ise yeryüzü ile viyadük üst noktası arası mesafe hesaplanarak trapez şekilde imal edilmiştir. Yani zeminde 600 mm olan I profil boyu (d) ayağın yani kolonun tepe noktasında 1.000 mm’ye kadar çıkmaktadır.

Viyadük ayakları arası kirişler ise ayakların altından geçtiği nokta ve işleve göre 500 mm’den 1.250 mm genişliğe kadar I profil kirişler kullanılarak yapılmıştır. En geniş I profil fotoğraftan da görüleceği üzere köprünün şehrin iki yakasını birleştirdiği (derenin üstü) orta noktadadır. Kirişlerde kullanılan I profillerinin kalınlıkları da 30 mm’dir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım küçük teknik bilgiler ışığında köprünün malzeme yapısı, konumu itibariyle günümüz şartlarında herhangi bir tehlike oluşturmadığı görülecektir. 

Çözüm;
-Köprüde günümüz koşullarına göre cüzi miktarda bir harcama ile iyileştirme çalışması yapılabilir,
-Köprü üzerine zaman içerisinde farklı dönemlerde dökülen yaklaşık 20-25 cm kalınlığa ulaşan asfalt tıraşlanıp temizlenerek kalınlığı 5-7 cm olacak şekilde ince bir zemin malzemesi serilerek ulaşım imkanı sağlanabilir,
- Köprünün Üzülmez ve Çaydamar Derelerinin birleştiği noktada altına kazıklar çakılarak ve üstüne kazıkları birleştiren kirişler ile köprü altına ilave tahkimat yapılabilir böylece olası riskler bertaraf edilebilir.
- Bu iş ve işlemler yapılmak suretiyle köprünün işlevi ve ömrü 50-100 yıl daha uzatılabilir ve ülkemizin milli servetine sahip çıkılabilir.

Sonuç; bir işte en kolay çözüm yıkmaktır ancak yıkılanın yerine ne koyacağız ve ulaşım sorununa nasıl çözümler üreteceğiz. Halka anlatılan simülasyon ulaşım çözümleri Zonguldak ulaşımını rahatlatmayacak aksine içinden çıkılmaz hale getirecektir. Burada köprü altında temizlik ve düzenlemeler yapılabilir buna hiçbir itirazımız olamaz. 
 
Tüm bu anlatımlarımız siyasetten vareste sadece halkın huzur ve refahı için yapılmış çalışmalardır. 135 yıl önce yapılan ve 300 m yüksekliği olan Eyfel kulesi ayakta tutulabiliyorsa biz neden yerden 15-20 m yüksekliğinde olan ve 67 yıl önce yapılan bir yapıyı ayakta tutamıyoruz? Biz o insanlardan daha mı çok akıllıyız ya da zenginiz?      
(Uzman ekip çalışma raporu)
 21 Eylül 2023


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum