Erişebilirlik Logosu Tanıtıldı

Erişebilirlik Logosu Tanıtıldı

Erişebilirlik Logosu Tanıtıldı
22 Şubat 2022 - 16:21
Zonguldak'ta Erişebilirlik Logosu'nun tanıtımı gerçekleştirildi ve erişime açık olan resmi ve özel kurumlara logolu bayrak dağıtıldı. Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde erişebilirlik logosunun tanıtımı ve bayrak dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veli Köktürk, erişebilirlik Komisyonu üyeleri ile erişebilirlik Komisyonu tarafından yapılan denetlemelerde erişime açık olarak tespit edilen kurumların yetkilileri katıldı. Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar yaptığı konuşmada, tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşların erişime açık olarak bu bayrağı alması konusunda çağrı'da bulunarak şunları söyledi:

YILDIRIM UÇAR: TÜM RESİM VE ÖZEL KURUMLAR BU BAYRAĞI ALMALIDIR..

"Ülkemizde gelişmekte olan bir ülke olarak gelişen ülkelerin seviyesine ulaşmak için Tabii birçok yatırım yapıyoruz, düzenlemeler yapıyoruz. Bütün vatandaşların için gerekli düzenlemeler yapıyoruz. Hepinizin bildiği gibi geçmişten bugüne özellikle engelli vatandaşlarımızın fiziki engeller sebebiyle  hizmetlerden yeterince yararlanamadığını hepimiz biliyoruz. Yani bir engelli bir kamu hizmetinden yararlanmak için o kamu binasına gittiğinde eğer fiziki engel varsa o engeli aşmak için mutlaka birilerinin yardıma ihtiyaç duymaktadır ya da sosyal hayata katılmak için bir tiyatro salonuna gidip tiyatro izlemeye kalktığında ya da bir konferansa gittiğinde birçok engelle karşılaştığında mutlaka başka birinin yardıma ihtiyaç duymaktadır. Yardıma ihtiyaç duymaması için o fizik engelleri mutlaka kaldırılılması gerekmektedir.

Zonguldak BEÜ mühendislik fakültesinin belge alması çok önemlidir, çünkü bizim bu inşaatlarımızı yapanlar mimarlar inşaat mühendisleridir. Bundan sonra ülkemizin her köşesinde öncelikle bu belgeyi alan bütün resmi ve özel kurumları tebrik ediyorum. Çünkü  engelliler haklı olarak imkanlardan faydalanmak istiyorlar.' dedi.

KÖKTÜRK:  6 HİZMET BİNASINA ERİŞEBİLİRLİK BELGESİ VERİLDİ..

Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veli Köktürk,  Erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğünün artırılması gerekliliğinden hareketle bakanlık tarafından, yeni bir adım atılarak ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosu belirlendiğini belirterek şunları söyledi; "Erişilebilirlik, tüm bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan özel ve kamusal hizmetlerin tümüne ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için çevremizde ve kentsel hizmetlerde alınması gereken tüm tedbirleri içermektedir.Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği illerde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir.

Bakanlığımız tarafından 2013 yılından bu yana kadar uygulanan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme hizmetleri kapsamında ilimizde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunda yer alan Zonguldak Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Zonguldak Şubesi ve Engelliler Konfederasyonu Zonguldak Şubesi ile birlikte 1246 hizmet binasının denetimi gerçekleştirilmiştir.  Denetimi yapılan ve standartlara uygun olmayan binalardaki eksikliklerin tamamlanması için ilgililere ek süre verilmiş olup, bu denetimler sonucunda 6 hizmet binasına ise komisyonumuzca Erişilebilirlik Belgesi verilmiştir.  Ülkemizde engellilerimizin toplumsal alanda varlık gösterebilmeleri için eğitimden istihdama, sosyal yardımlardan bakım hizmetlerine kadar birçok alanda çalışmalar yürütülmektedir.

Bakanlığımızın amacı engelli bireylerin toplumsal yaşama tam katılımlarını sağlamak; fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen bireyler olmalarına imkan vermektir. Bu yaklaşım çerçevesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak biz de engellilerimize en kaliteli hizmeti sunabilmek için çalışmalarımıza devam etmekteyiz.  Bu kapsamda erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğünün artırılması gerekliliğinden hareketle Bakanlığımız tarafından, yeni bir adım atılarak ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosu belirlenmiştir. Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişilebilirlik Logosu’ nun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alınmıştır. Bu toplantı vesilesiyle ve erişilebilir uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla tanıtımını yaptığımız erişilebilirlik logosu, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecektir.

Bu düşüncelerle sözlerime son verirken; Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunca yapılan denetimler neticesinde ilimiz bünyesinde ilk olarak belge alan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine olmak üzere, BEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezine, Gökçebey Özel Bakım Merkezine, Özel Level Hastanesine ve BEÜ Mühendislik Fakültesine teşekkür ediyor, 81 ilimizde kullanıma sunulan Erişilebilirlik Logo’ sunun hayırlı olmasını diliyor, talimatları ve destekleriyle her zaman engellilerimizin yanında olan Sayın Valimiz Mustafa TUTULMAZ ve Vali Yardımcımız Sayın Yıldırım UÇAR başta olmak üzere ilimizde gerçekleştirilen erişilebilirlik çalışmalarında emeği geçen Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum." Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar erişebilirlik belgesi verilen 6 resmi ve özel koruma üzerinde logo bulunan bayrak takdim etti ve erişebilirlik logosu bayrak göndere çekti.






 

YORUMLAR

  • 0 Yorum