BAKAN BİLGİN AÇIKLADI

BAKAN BİLGİN AÇIKLADI

BAKAN BİLGİN AÇIKLADI
11 Kasım 2022 - 15:59

Bakan Bilgin'den Amasra'daki maden faciasıyla ilgili flaş açıklama: Patlama olmadan dakikalar önce fan bozulmuş!

 

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 42 kişinin hayatını kaybettiği Amasra maden faciasıyla ilgili soruları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin "Patlama olmadan önce 11.00 civarında bir fan bozulmuş. Fan bozulduktan sonra değerlerde farklılaşma oluşmuş. İşletme hemen işi durdurmalıydı. Suçlamak için söylemiyorum ama reel tabloyu söylemek lazım kusurlar ortaya çıkacak yargıya intikal etti. Müfettişlerimizin raporları savcılıkta. Değerlendirilecektir." dedi.
 

Amasra'daki maden faciasında ihmaller zinciri: Sistem 335 kez alarm çalmış. Saat 11.00'de havalandırma fanı arızalanmış. Bakan Bilgin'in açıklamaları şöyle: 2015'te bu madeni kapatmışız her yıl ceza kesmişiz. Kim yeniden açtı sorusu, maden yargıya götürmüş yargı kararıyla açılmış. Daha farklı bir şey yapılmış sadece işletmeye açmamışlar, kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar.  Tazminat davası devam ediyor. Bu madenin sorunlu olduğunu raporlarımızla ortaya koymuşuz. O saatte patlıyorsa değer değişmesi var. Müfettişlerimizin tespitleri var.
 

Matek denilen bir yapının da bu işletmelerin ruhsatlandırılmasına işletilmesine onaya edildiğini belirtmek isterim.Kazaların büyük ölçüde önlenebilir olduğunu biliyoruz. Bütün işletmeler özel bir kuruluştan iş sağlığı güvenliği hizmeti satın alıyor. Satın aldıkları hizmetin parasını patron ödüyor. Patronun İşletmenin ödediği iş güvenliği iş sağlığı müessesi işleyebilir mi? Bunun pratik faydası olmadığı ortada. Bir kanun teklifi hazırlayacağım değiştirilmesini öneriyorum.


YORUMLAR

  • 0 Yorum