Erol Saral, Hizmetlerde Partizanlık Yapılıyor

Erol Saral, Hizmetlerde Partizanlık Yapılıyor

Erol Saral, Hizmetlerde Partizanlık Yapılıyor
03 Mart 2021 - 13:05
CHP Kilimli ilçe başkanı Erol Saral, basın toplantısı düzenledi. İlçe yönetim kurulu üyelerin de hazır bulunduğu toplantıda CHP Kilimli İlçe örgütü yerel yönetim çalışma raporu açıklandı.

 

Kilimli'deki yerel hizmetler, projeler ile devlet yatırımları hakkında genel bilgiler veren CHP Kilimli İlçe Başkanı Erol Sarıal ayrıca yaşanan Elektrik kesintileri eleştirdi ve halkın mağdur olduğunu de belirtti.

 

CHP Kilimli İlçe Başkanı Erol Sarıal, Basın Açıklamasını Önceki dönem İlçe Başkanları, Necla Karademir ve Hüsnü Hazır eşliğinde yaptı..



DOĞALGAZ VE ASFALT HİZMETLERİ KİLİMLİ'DEN ÖTEYE GEÇEMEDİ, ÇATALAĞZI VE MUSLU HALKI ASFALTSIZ VE DOĞALGAZSIZ BIRAKILARAK CEZALANDIRILDI

 

 

CHP YEREL YÖNETİM HİZMET RAPORU

KİLİMLİ BELEDİYESİ SEÇİM VAATLERİ VE 2 YILLIK İCRAATI

 

Kilimli Belediyemizde, 31 Mart 2019 seçimleri sonucu AKP adına bir yönetim iş başına gelmiştir. Yeni seçilen belediye başkanımızın seçim vaatleri, zamanında yapılabileceği umudu ile seçmenimiz tarafından olumlu karşılanmış ve AKP Adayı Kamil AltunBelediye Başkanı seçilmiştir. Seçim sonucunda, tarafımızdan bir yıllık icraatını görmek üzere yeni belediye yönetimine zaman tanınmıştır. Ancak herkes takdir eder ki, bir yıllık üşer bitmeden toplum sağlığını derinden etkileyen, tüm çalışmaları aksatan salgın hastalık dönemi başladı. Göreve yeni seçilen CHP Kilimli İlçe Yönetim Kurulu olarak bu durumda Belediye ekibinin vaat ettiği projelerin en azında başlatılabilmesi için eleştiri hakkımızı iki yıla çıkardık. Bu Basın toplantımızın yapıldığı zamanda, Belediyemizin görev süresi iki yıla, İlçe Yönetimimizin görev süresi ise bir yıla girmiş durumdadır. Bu basın toplantısında, 2019 Mart Yerel Seçimlerinde neler vaat edildiğine ve iki yıllık icra sürecinde neler yapıldığına birlikte göz atalım istiyoruz.

 

1. Çevre ve Alan Düzenleme Projelerinden Oluşan Seçim Vaatleri

1.1.Hisararkası Rekreasyon Projesi:

Halkın yararlanabileceği, spor, piknik, gezinti yapabileceği alanlar; oyun ve çocuk bahçeleri, yeşil alanlar vaat edilmişti,

 

Yapılanlar:

Henüz böyle bir çalışma başlamış değil. Üstelik sahil yolu da bitmiş değil, sahil yolu bittiğinde, proje uygulamak için ne kadar nasıl bir alan kalacağı bilinmiyor..

 

1.2. Aslankaya Plaj Projesi:

Kumsal, Kumsaldan denize doğru uzanan altı adet yüzme/dalma iskelesi, sayıları yüzleri bulan şeyzlonglar, kadın ve erkekler için iki grup halinde ayrı ayrı duş kabinleri, ayrı ayrı kafe ver restoranlar, otopark alanları olmak üzere, limana girişin iki yakasında iki ayrı plaj projesi var.

Yapılanlar:

Kilimli Balıkçı barınağına giderken istinat duvarı çekilerek bir plaj alanı düzenlemesi yapıldığı görülüyor. Plajla ilgili vaat edilenlerin üçte birini yapılmış sayıyor, tamamlanmasını bekliyoruz.

 

1.3. Kilimli Sahil Projesi:

İçinde; mescit, spor tesisleri,  basketbol, futbol, voleybol, tenis sahaları, bisiklet ve yürüyüş yolları, oyun parkları, çay bahçeleri, kafeteryalar, barbekülü, kamelyalı piknik alanı, süs havuzları ve otopark alanı olacak..

Yapılanlar: Yeni dönemde yapılan yeni bir şey yok.

Bunların büyük çoğunluğu sahilde zaten şu anda mevcuttur.

 

1.4. Kilimliye Meydan ve Kapalı Otopark Projesi:

İçinde; süs havuzu, tören alanı, anıtı olan, yöresel ürün sergi pazarı olan, halk için dinlenme yerleri olan entegre bir proje uygulanacak..

Yapılanlar: Henüz böyle bir projeye kazma vurulmuş değil.

 

1.5. Radartepe Sosyal Tesisleri:

Seyir terası, piknik alanları, kamelyalar, konaklama ve ağırlama mekanları, ahşap yapı misafirhaneler, 500 kişilik Açıkhava düğün salonu, restaurant ve otopark alanı yapılacak..

Yapılanlar: Henüz yapılan bir şey yok. Seçkin Özdemir ve sonra Ali Aslankılıç nasıl bıraktıysa öyle duruyor..

 

1.6. Her Mahalleye Çocuk Parkları Yapılması:

Her mahalleye oyun parkları yapılması, kamera sistemiyle güvenli bir oyun alanı oluşturulması sözü verilmiş.

Yapılanlar: Sahilde, önceden yapılmış olan bazı spor alanlarının ve çocuk parklarının yenilendiğini görüyoruz. Küçümsenemez, bu da önemli bir halk hizmetidir. Biz de muhalefet yönetimi olarak teşekkür ediyoruz.  Ancak her mahallede çocuk parklarının yapılmasının takipçisi olacağız, teşvik edeceğiz.

 

2. Sosyal Hizmetlerden Oluşan Seçim Vaatleri

2.1. Yaşlı Bakım Hizmeti:

Yaşlılara evinde bakmak için özel bir birim oluşturulacak. Bu vaat aynı zamanda, bakım elemanı, sağlık personeli ve araçların da istihdamını, alınmasını gerektiren bir projedir.

Yapılanlar: Böyle bir birim kuruldu mu; kaç hasta bakıcı istihdam edildi, kaç sağlık elemanı işe alındı? İşin niteliğine uygun kaç araç alındı? Belediye bütçesinden aylık/yıllık ne kadar bütçe ayrıldı hepsini bilemiyoruz.

 

İlk pandemi döneminde, içişleri bakanlığı, sağlık bakanlığı genelgeleri doğrultusunda her belediye tarafından zorunlu olarak yapılan hizmetler dışında yağlılar için ek bir yatırım yapılmadığını görüyoruz.

 

2.2.  Cenaze Hizmetleri:

Cenaze evine ücretsiz sıcak yemek, ücretsiz defin işlemleri, taziye çadırı kurulması gibi hizmetler.

Yapılanlar: Pandemi nedeniyle evlerde cenaze olmadığı için eve yapılacak hizmetler konusunda bir eleştiride bulunamayız. Ancak bu vaadin yerine getirilmesi için bir girişim var mı ona bakmak gerekir. Her gün ortalama bir iki kişinin vefat ettiği Kilimli’de, bu vaadin yerine getirilebilmesi için, malzemeleri satın alınarak bir mutfak oluşturuldu mu; gıda mühendisi, aşçı ve hizmetlilerden oluşan elemanlar istihdam edildi mi, taşıma araçları temin edildi mi? Biz böyle bir hazırlık göremiyoruz.

Demek ki, bu konuda ciddi bir icraat başlatılmamıştır.

 

2.3. Belediye Otobüs Seferleri:

Yapılanlar: Kilimli’de henüz belediye otobüsleri göremedik. Mevcut taşıma sistemlerinin ıslah ederek halk için daha ucuza ve daha rahat kullanılabilir şekilde teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 

 

2.4. Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi:

Bir tedavi merkezi ve sokak hayvanlarının tedavileri için veteriner hekim istihdam edilecektir.

Yapılanlar: Şimdilik böyle bir merkezin olmadığını ve bir girişimin de olmadığı görüyoruz.

 

2.5. Şantiye İstihdam Projesi:

Daha çok kişinin işe alınması vaat edilmiş.

Yapılanlar: Belediyede çalışan genç sayısının arttığını görüyoruz. Bu konuda yapılan vaadin yerine getirildiğini söyleyebiliriz. 

 

3.  Kamusal Alan Yatırım Projeleri

Bu bölümde daha bakanlıkların, kurumların yani devletin yapması gerekli hizmet binalarının proje olarak yansıtıldığı görülmektedir. Olabilir, belediye başkanları hükümet kaynaklarının hemşerileri yararına belediye sınırlarında hizmet olarak gelmesine aracılık edebilirler. 

Ancak aşağıda görüldüğü gibi, iki yıllık süreçte iktidarın da aynı partiden olmasına karşın kamusal kaynaklı yatırım projelerinin yapımında önemli bir başarı sağlanamadığı ortadır.

 

3.1. Kilimli Devlet Hastanesi:

Kilimli’ye E1 Tipi Devlet Hastanesi Projesi.  Nüfusu 18 binin üstünde olan ilçelerin standart hastanesidir. Belediye Başkanımızın adaylık vaatleri arasında, yataklı, görüntüleme ünitesi, ameliyathanesi olan bir hastane sözü var.

Yapılanlar: Hastane inşaası başlamadı, nereye yapılacağı bile belirlenip ilan edilmiş değil..

 

3.2 TOKİ Yaşam Projeleri:

Daire sayısında otoparklı, marketi, oyun parklı, kamelyalı, spor alanları olan bir düzenleme içinde, vatandaşlara uygun taksitlerle ev sahibi olma olanağı sağlanacak..

Yapılanlar: inşaata başlanmış değil. Yeri bile istimlak edilmiş değil..

 

3.3. Kilimli Balık Pazarı:

Kitapçıkta Balık Pazarı Proje görüntülerinde üç ayrı küme halinde, geniş bir alana yayılan bir balık pazarı pasajı görüntüsü yer almaktadır.

 

Yapılanlar: İstasyon ve pazar yerine giden yol güzergahında 30 metrekare bir alana sıralanmış balıkçı kulübe/tezgahları yapıldı. Seçimlerde oldukça abartılı ve iddialı bir Balık Pazarı Projesi sunulmuş olsa bile.. Yapılan her şeyi önemsiyoruz, olumlu değerlendiriyoruz ve bu vaadin yerine getirildiğini söylüyoruz. 

 

3.4. Kilimli Belediye Binası:

Belediye binasının ve altta pazaryerinin cam ve çerçevelerinin takılması, üstte konferans salonu, düğün salonu, açık ve kapalı otoparklar, çevre düzenlemesi vaat ediliyor.

Yapılanlar: Belediye yazlık alanının yazları yalnızca açık düğün alanı olarak kullanıma açıldığını görüyoruz. Diğer alanlara ve projelere henüz el sürülmediğini görüyoruz.

 

4. Alt Yapı Yatırımları

4.1. Mevcut Asbestli Boruların Değişimi:

Projede suların taşınması ve evlere ulaştırılmasında kullanılan asbestli ana borlar ve tali boruların değiştirilmesi öngörülmektedir. Asbestin insan sağlığı üzerinde yaratacağı olası olumsuz sağlık sorunları bilinmektedir. Seçmen kamuoyu sağlığa uygun su borularına büyük önem vermektedir.  Evlere, asbestli borularla içme ve kullanma suyu taşıyan kaç belediye, kaç köy muhtarlığı kaldı bilemiyoruz.

 

Yapılanlar: Yeni dönemde Kilimli’de önemli alt yapı yatırımları göremiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Karayollarının ayırdığı ödenekle yapılan asfaltlama çalışmasında, Hisar arkasından geçen 1.5 Km’lik ana su hattı boruları ana yol asfaltına alınmış ve sağlıklı boru hattı oluşabilmiştir. Diğer mahallelerde ve sokaklarında evlere halen asbestli borularla su taşınmaktadır.  

 

4.2. Dere ve Kıyıların Projelendirilmesi:

Dere ve kıyılarımızın gezilebilir duruma getirilmesi vaat edilmiş.

Değişen bir şey yok, yazları dere kenarlarına yaklaşamıyoruz. Kıyılarımızda bir çok kumsalda naylon artıkları, serum hortumları ve uyuşturucu enjektörleri çıplak gözle görülmektedir.

 

4.3. Kanalizasyon şebeklerinin bakımı onarımı, Yenilenmesi.

Yapılanlar: Bu alanda da kalıcı, önemli bir çalışma göremiyoruz. Yalnızca günlük şikâyetlere geçici çözüm üretmek üzere bakım onarımlar sürüyor.

 

4.4. Mevcut Kanalizasyonun Ev Bağlantılarının Yapılması Vaadi:

Yapılanlar: Şikayetlere göre yapılan bakım onarım çalışmaları dışında, verilen vaatlere uygun olarak planlı ve sistematik bir çalışma yok.

 

4.5. Arıtma Tesisi Kurma Projesi;

Bu seçim vaadi ile, derin deniz deşarjı ve arıtma tesisi kurduktan sonra, sahillerimizin halkın yararına açılacağı sözü yinelenmiş.

Yapılanlar: Herhangi bir girişim olmadı, ba

şladığına ilişkin gözlem yapamadık, bir duyum almadık. Derin deniz deşarjı değil, arıtma tesisi yapılması daha sağlıklı bir seçenek olarak görülmektedir.

 

B. KİLİMLİ YÖRESİNDE DEVLET HİZMETLERİ

1. Ulaşım ve Yol Çalışmaları:

Bölgemizden geçmekte olan Zonguldak Filyos Çaycuma Devlet Karayolunda başlatılan yeniden asfaltlama çalışmaları ilçemiz halkının sempatisiyle karşılandı. Ne yazı ki, asfaltlama çalışmasının Kilimli Belediye sınırlarında kaldığını üzülerek gördük. Zonguldak’tan gelen yol çalışması, Karadon Mahallesini geçip Çatalağzı Belediye sınırlarına dayandığında sona erdirildi. Üstelik devamı konusunda hiçbir bilgi verilmedi.

 

Sebebini araştırdığımızda karşımıza politik ayrımcılık çıktı. Çünkü Kilimli’nin Doğu tarafında kalan, Çatalağzı ve Muslu yerleşkelerinde Belediye seçimlerini CHP kazanmıştı. Bu nedenle CHP’yi kazandıran, AKP’yi kazandıramayan bölge halkı hizmet götürülmeyerek cezalandırılmaktaydı.

 

Zonguldak’ın en büyük sanayisinin, sermayesinin kurulu olduğu, devlete en çok verginin üretildiği..

 

Bölgedeki sanayinin tozunu ve gazını yutan, sağlığını kaybeden yöre halkı..

Vergisini devlete tıkır tıkır ödeyen Muslu, Çatalağzı belde sakinleri ve Kilimli köylüleri, CHP oy vermedikleri için hükümet tarafında hizmetsizlikle cezalandırıldılar.

Ülke tarihinde çok ender karşılaşılan bir ayrımcılık karşısında gerçekten şaşkınız..

 

2. Doğalgaz Hizmetleri:

Bölgemizde evlerde ve işyerlerinde ısınma sistemi hızla değişiyor.. Zonguldak’ta ve ilçemizde, yerli kömüre dayalı geleneksel ısıtma sistemi yerini doğalgaza, güneş vb. enerji sistemine devrediyor. Her yıl daha fazla il, ilçe ve mahallelere doğal gaz veriliyor. Hem evler hem de hava ve çevreye etkisi açısından daha temiz; kömüre göre fiyatı ve nakliye masrafları göz önüne alındığında daha ucuz olan doğal gaza halk tarafından yoğun istek var.. Zonguldak, Kilimli’de doğal gaz çalışmaları yoğun olarak sürerken; Çatalağzı ve Muslu’da gaz nakil dağıtım çalışması yok..

“Acaba yine siyasal bir cezalandırma mı var” diye sormaktan kendimizi alamıyoruz..

 

3. Elektrik Hizmetleri:

Elektrik işleri, geçmişte kamu tarafından verilen bir hizmet alanıyken, tüm hizmetleri ve önemli ölçüde geliri özel sektöre devredildi. Pazarı ve müşterisi hazır olan elektrik ticareti karşılığında halktan ve kurumlardan düzenli olarak para topladı. Ne yazık, 2020/2021 kış ayları hiçbir yatırım yapılmadan halktan yalnızca elektrik parası toplandığını gösterdi. Ocak ayında yağan üç günlük karda birçok yerde trafoların çöktüğüne, iletim hatlarının koptuğuna herkes tanık olduk.

 

a. Evlerin aydınlatılamadığı, halkın karanlıkta kaldığı,

b. En temel ihtiyaç olan suyun barajlardan pompalanarak halkın kullanımına sunulmadığı,

c. Kalorifersisteminin yakılamadığı, sıcak suyun devir daim edilmediği görüldü.

d. Çiftliklerde tavuklara ve diğer hayvanlara su ve yem verilemediği,

e. Birçok madende, işletmelerde ve atölyede işlerin durduğu görüldü.

 

İLÇE KADIN KOLLARI YÖNETİM KURULU ASİL

1.Başkan :                                       Nejla Par

2.İlçe Sekreteri :                            Zübeyde Taşç

3.Bilişim Sormlusu:                       Nejla Yıldız

5.Sayman:                                      Selma Başeğmez

6.Eğitim Sekreteri:                        Melahat Akmeşe

7.İlçe Yönetim Kur Üyesi:            Nurciye Baysal 

8.İlçe Yönetim Kur Üyesi:            Güldal Güneş

9.İlçe Yönetim Kur Üyesi:            Seyhan İpek

 

Kilimli Gençlik Kolları Yönetim Kurulu

1.    Emre Çiçek                                                            Başkan

2.    Dilay Sarı                                                               B. Yardımcısı

3.    Tolga Özkan                                                         Yön. Kur. Üyesi

4.    Erkan   Açıkgöz                                                    Yön. Kur. Üyesi

5.    Görkem Ay                                                          Yön. Kur. Üyesi

6.    Okan Bilir                                                             Yön. Kur. Üyesi

7.    Çağlar Topal                                                        Yön. Kur. Üyesi

8.    Sinem  Çorbacı                                                   Yön. Kur. Üyesi

9.    Emin Açıcı                                                                Yön. Kur. Üyesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum